Про чуму
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Чума ходила по селах у вигляді дівчини-жебрачки, що просила хліба і перетворювалася на чорну курку. Люди допомагали їй чим могли, бо жаліли. Тільки багаті їй нічого не давали. Вони уникали зустрічі з нею на вулиці.

Один чоловік, коли побачив, що вона завертає до господи, пішов у поле, а жінка сховалася у димареві. За це дівчина-чума умертвила їх, а діти стали жебраками.

Якось один бідний чоловік забрав її додому, коли вона була куркою, і дав їй зерна. Чума обійшла цю родину, а в їхній оселі кури стали нестися дуже добре. Людей, які торгували продуктами за гроші, вона умертвляла.

112. Про чуму. Записано в Ріпках Лисянського району від Жуваки Ольги Євстратіївни (1912).