Провидець Терешко
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Було це, діти, давно. Мене і на світі було. Жила в нашому селі бідна вдова Марія. Мала вона хатину, сяке-таке хазяйство та ще й сина-одинака Терешка. Був він якийсь не слава богу, пришелепкуватий, зато смирний, що й мухи не зобиде.

Ото було все за Марією слідком і швендяє, а вже парубок нівроку, здоровий, при силі. Тільки де Марія стане з молодицями побалакать, то й він стоїть рота роззявивши. Котрась із жінок і скаже:

— Терешку, рота закрий, а то жид (горобець) залетить.

Раз якось просе Марія сина, аби долівку у сінях змастив рудою глиною. Налаштувала чавунчик з бовтанкою, а сама пішла у берег (балку) трави нарізать, щоби долівку притрусить, бо це перед Трійцею було. Несе Марія городом оберемок трави і чує, таке ревище у сінях. Терешко тужить, як по покійнику. І що ж ви думаєте?

Терешко замастив себе у сінешньому кутку і вийти не може. Тож-то ум слабий — не тямить звідкіля роботу почать, від порога мастив.

А то ще росла у них посеред двору стара груша. Одна дебела гілляка стала всихати. Марія й каже:

— Треба просить когось із сусідів відтяти її.

Терешко це почув і раз у святу неділю випхався на грушу, всівся на гілляку та й давай її пилять. Трохи й надпиляв, а гілляка разом із здоровим хлопцем впала. Думали, вбився, та де там? Живий зостався, тільки чудо з ним приключалося. Став Терешко бачить віщі сни. Оце було зустріне якого дядька і каже:

— Пилипе, скоро вмреш, бо тебе панський бичок поб’є.

Або:

— Ганно, не збирайся заміж, не візьме Іван.

То так усе й справдиться. А ще Терешко став мати дар пророцтва. Яку важку (вагітну) молодицю побаче, то враз оприділить: чи хлопчика, чи дівчинку носить. Було, ще й сама жінка не знає, що дитя носить, а він тут як тут з своїм:

— Оришко, готуй пелюшки.

Отаково міг і позором покрить чиюсь дівочу голову. Скаже якій матері:

— Гляди, Вусте, принесе твоя Василина в пелені.

Отако прожив Терешко годів з п’ятдесят. Це вже за моєї пам’яті було, хоча й сама невелика була. Їхав коляскою наш пан Раков від пана Рябошапки. Був напідпитку, розвалився на сідалі, по халявах начищених хвицає. А тут до Юркового колодязя молодиця з порожньою цеберкою чимчикує, Як закричить пан:

— Сяка-така, куда преш?

Вона й заніміла, стала, як вкопана. Пан як вперіщить її по плечах батогом, аж сльозами залилась бідна. Де не візьмись Терешко... Та й давай панові пророцтво своє вилажувать:

— Так от і так, пане, не дурійте, бо скоро вам і роду вашому жаба цицьки дасть.

— Що ти, дурню, верзьош? У тебя мозги набікрень. Я їх бистро поправлю.

Пан Раков з приказчиком забрали Терешка до панського двору, а там його добряче висікли. Довго Терешко болів, скверно йому було та й годі. З того время (часу) пропав його Божий дар.

Прожив ще літ з десяток і помер. Аж бачте, справдилось пророкування. Від пана не зосталося нічо, землями панськими колхоз орудує, хіба ото лісок зостався, то там панський парк був біля ставків.

39. Провидець Терешко. Записала Правдюк Антоніна від Правдюк Анастасії Хрисанівни (1904 р. н.