Продам Бар і Руду, і заграю ляхам в дуду
Легенда Поділля

Це прислів’я було поширене в 60-х роках XVII ст., і виходило воно ніби від Івана Виговського. Вислів цей пов’язують із такими подіями.

У 1658 році Виговський одержує грамоту на володіння Барським староством. Щоб бути ближче до політичних подій, він поселяється саме в Бару, який на той час був досить значним містом. Барська фортеця була зміцнена, у ній посилили гарнізон.

У ці часи точилась боротьба за гетьманство. Тодішній гетьман Павло Тетеря, боячись, щоб Виговський не відібрав у нього булаву, не переставав лякати ляхів змовою, адже Виговський вів боротьбу за незалежність України і укладав таємні угоди з Швецією, турками і татарами. Тетеря все зло приписував саме Виговському.

— Бар усьому винен, — заявляв він, натякаючи на колишнього гетьмана.

Саме тоді поширились у народі слова Виговського, що згодом стали прислів’ям: «Продам Бар і Руду і заграю ляхам в дуду».

Польський уряд повірив навісам Тетері. Виговського звинуватили у змові проти Польщі і розстріляли.

43. Продам Бар і Руду, і заграю ляхам на дуду. Записано в м. Бар від Йолтуховського Миколи Павловича 2009 року.