Проти неділі не вишивай
Легенда Полтавщини

Із вишиванням пов’язані і певні забобони, про які можна дізнатись із легенд. Часто говорять: «Проти неділі не вишивай».

Одна жінка вишивала рушник. Гарна калина із соловейками оживала на поло¬тні. Шила один тиждень, другий. Залишилось дошити один кетяг. А тут і пізній суботній вечір застав її за роботою. «Ну, — думає, — дошию, щоб уже закінчений був».

Дошила і лягла спати. А вві сні прийшла до неї жінка і почала приказувати:

— Оце тобі за те, що мене, неділю, не шануєш. Що? Тобі більше дня не було і не буде?

Вона колола вишивальницю голками, нівечила тіло і пекла душу за те, що не дотрималась давнього звичаю, який забороняв працювати пізно ввечері проти неділі.

76. Проти неділі не вишивай. Записано у с. Великі Будища Гадяцького району від Величко Уляни Мусіївни (1928) 2009 року.