Рід Головешкіних
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Було це дуже-дуже давно, десь у 13 столітті, коли на Русь нападали монголо-татари, які стільки горя принесли нашим пращурам: на своєму шляху вони палили і нищили все живе, забирали в полон дівчат і хлопців.

Руське військо гнало завойовників все далі і далі. В одному із поселень залишився живим один глухонімий чоловік. Він сидів на згарищі і тримав у руках головешку, яка залишилася від його спаленої ворогами хати. Це був каліка, що від горя втратив мову і не міг рухатися. Його посадили на коня і відвезли у визволене від монголо-татар поселення. А ім’я дали Головешкін, бо цей чоловік не пам’ятав свого.

Відтоді і пішов рід Головешкіних.

84. Рід Головешкіних. Записано в селі Кути Маньківського району від Головешкіна Олександра Павловича 2001 року.ї