Скарби Хмельницького
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Біля села Жовтого є криниця, її називають Білою або Бездонною. Ніхто ще в ній дна не діставав. Знаходиться вона в балці, яка колись була дуже глибока, із трясовинним долом. Не можна було там ні пройти, ні проїхати.

Коли козаки на чолі з Хмельницьким розбили тут польське військо й добули багато коштовностей, то гетьман наказав усі скарби сховати в тій балці. Викопали на схилі, біля самої води, печеру глибоку і вкотили туди віз із золотом. А потім замурували печеру. За п’ятнадцять кроків від цієї печери викопали другу і замурували в ній, повісивши на гаках, дорогий одяг. А щоб він не псувався, то під ним поставили два казани з оливою.

Тепер балка замулилась, затяглась землею і сліду від печер не стало. Є, кажуть, у Дніпродзержинську один старий-старий дід, який буцімто знає, де знаходяться печери і як їх відмурувати. Але де живе той дід і як його прізвище, невідомо.

19. Скарби Хмельницького. Записав Малий Сергій від Поправки Алли Миколаївни (1948) в м. Жовті Води П’ятихатського району 2009 року.