Суха гребля
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Знаєте .за селом у нас є насипана гребля, що називають всі її Сухою. Так це мені так розказувала моя мама, що ще давно рядом були поля. А стояла тоді велика засуха. І от рішеніє прийняли насипати високу греблю, запустити туда воду і пользоватися для поливу полів.

Так у селі у нас і зробили вскорость. І вийшло три ставки, які й зараз. Вони тягнуться через усе село і сполучені міжду собою. Таке ж добро хотіли зробити і в степу. Насипали високу-превисоку греблю, а води так і не запустили туди. От вам і назва — Суха гребля. Щас вона поросла травами і лозами. А люди часто ганяють корів пасти на Суху греблю.

3. Суха гребля. Записала Смик Оля від Їльченко Харитини Петрівни (1929) у Новомосковському районі 2009 року.