Тарасове Гульбище
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Назва села Вищетарасівка давня. Вона походить від імені козака Тараса, який чотири століття тому оселився в цій місцевості. Пам’ять людська зберегла відомості про нього: жив сам-один, не було в нього ні жінки, ні дітей. А коли люди прибували в цю місцевість, то він казав:

— Селіться вище мене.

Хоча козак Тарас жив одинаком, та з козаками Великого Лугу знався. Частенько вони на своїх чайках старий Дніпро перепливали та до козака Тараса прибували. Облюбували вони чудову місцину на осонні на самісінькому березі Дніпра. А козак Тарас їх добре пригощав, меду-горілки не жалкував.

Пили козаки, веселилися, танцювали. А потім носили з дна моря шапками пісок, щоб під ногами не куріло. З того піску й утворилися Заломи, які люди називають Тарасовим Гульбищем.

42. Тарасове Гульбище. Записали учні 6-Б класу від Чаманової Н. Г. у с. Вищетарасівка Томаківського району 2009 року.