Татарська пристань
Легенда Полтавщини

Татарська пристань...Нічого особливого. Берег Хоролу під Єрками, увесь порослий очеретом та осокою. Трави влітку до пояса. А взимку теплим килимом жовтіють на землі, бо ніхто не косить. Багато таких місць, а це особливе.

Це було дуже давно, кілька століть назад, коли татари робили набіги на нашу землю. Поблизу Миргорода відбулася битва між татарами й козаками Миргородського полку. Козаки перемогли, удавшись до хитрощів. Стежили за татарами вночі аж поки ті почали переправлятися через Хорол під Єрками. Дорого заплатили татари за свій напад, за своє зло. Усі вони були знищені, потоплені в річці.

З того часу це місце називається Татарська пристань. І в наші дні люди на місці битви знаходять татарські ножі, шаблі та інші військові речі.

6. Татарська пристань. Записано в селі Єрки Миргородського району від Якименко Марії Іванівни (1936) 2008 року.