Таємниці Заломів

Багато таємниць зберігають заломи, а найбільше з них — Тарасове Гульбище.

Колись це місце з обох сторін було закрите величезними уламками гір, порослих лісом. Наші предки розповідали, що у стіні гори, з правого боку Гульбища, був вирубаний льох, в якому козаки зберігали вино, мед, горілку. Цей льох вони закривали величезними залізними дверима. А на самій вершині Гульбища козаки витесали кам’яний стіл та лави. За цим столом пригощав їх козак Тарас, що оселився на березі Дніпра і запрошував до себе в гості побратимів з Великого Лугу.

З цієї висоти відкривалася чудова панорама Дніпра-Славути та виднівся Батько-Луг — їхня вольниця. Кажуть, що запорожці тут справді бували, це видно з надмогильного хреста, який давно стояв на найвищому місці Заломів.

«К.О.З.А.К.Ь. Т.И.Т.А.Р.О.В.С.К.О.Г.О. К.У.Р.Е.Н.Я»

41. Таємниці Заломів. Записали учні 6-Б класу від Чаманової Н. Г. у с. Вищетарасівка Томаківського району 2009 року.