Таємниці річки Жовтої
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Давно це було. Козаки тоді займали великі простори степів, що прилягали до обох боків Дніпра. Він наповнювався меншими річками. Серед них була і притока Інгульця річка Жовта. Вона була широка і глибока. А риби в ній водилося стільки, що можна було ловити руками. Жовту глину, якою були вкриті береги, використовували в господарстві.

На берегах річки розкинулося поселення, яке дістало наймення Жовта. Через зимівник їздили різні купецькі люди із польських земель у турецькі володіння. Тут Богдан Хмельницький разом з запорожцями виступив на захист православної віри та народних прав і в 1648 році вперше наніс полякам страшну поразку.

Після битви козаки здобули багато трофеїв, частину сховали у балці біля Бездонної криниці, частину забрали татари, а тридцять бочонків з золотом та коштовностями погрузили на човен і відправили на Січ. Та він не дійшов до місця призначення. Човен затонув. Дно замулилося, поховавши таємницю про скарб. Річка проросла очеретом і практично висохла. А золото лежить і чекає свого часу.

20. Таємниця річки Жовта. Записала Бондаренко Сніжана від Мельникової Тамари Павлівни (1942) в с. Жовте П’ятихатського району 2009 року.