Церковні дзвони
Легенда Полтавщини

Було це неподалік від Опішні, біля городища, на одному з валів (розповідають, що там стояла церква, до якої частенько приходили люди помолитися).

Одного разу, під час великого дощу та грози, блискавка влучила в церкву, що спричинило пожежу. І от храм Господній палав, дзвеніли дзвони, та ніхто на той поклик не озвався.

Події ці відбувалися саме тоді, коли місяць був уповні. Наступного дня, оглядаючи місце, де стояла церква, нічого не було. Думають, що вона провалилася у підземелля. А, піднявши голову вгору, на небі можна було побачити силует Матері Господньої. Говорять, що від того часу чути там звуки церковних дзвонів, коли вухом притулитися до землі і вслухатися.

23. Церковні дзвони. Записано в Опішні Зіньківського району від Редчук Ганни Василівни (1941) 2008 року.