Чому вулиця Свердлова називається Москалівкою
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Старі люди розповідали, що за царя забирали молодих хлопців служити до війська, у москалі, на двадцять п’ять років. А коли котромусь щастило повернутись живим і здоровим, то часто поселялись вони в нашому селі Кочубіївка, бо пана тут не було, існувало вільне поселення козаків.

Так сталося, що селилися вони на одній вулиці і їм наділяли земельні наділи до гектара для забудови і ведення господарства. От люди і прозвали цей куток по-народному «Москалівкою».

63. Чому вулиця Свердлова називається Москалівкою. Записано в Москалівці від Вавильнюк Василя Кириловича (1916) 2008 року.