Шершнево
Легенда Полтавщини

Шершнева балка ділить дорогу із Новоселівки до Гришок майже на дві рівні частини. Може, якось інакше називалася б ця місцина, якби не схожі на великих ос і небезпечні своїм отруйним жалом екзотичні комахи та місцевий циган — не менш колоритний, відомий на всю округу коваль.

Підковуючи норовливих, неспокійних коней, він полюбляв промовляти:

— Тихше! Тихше! Я ж не шершень — не вкушу!

Це була достатня і невідворотня причина, щоб люди назвали цигана Шершнем, а місце, де він жив — Шершнево.

Нині Шершнево називається один із найкращих у Новоселівці ставків. А значно раніше у Шершневій балці добували рідкісні сорти глини, з якої робили цеглу.

28. Шершнево. Записано в Новоселівці Зіньківського району від Дуб’ячи Катерини Олександрівни (1935) 2008 року.