Шостаково
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Жив колись на території нашого села пан Шостак. Він був дуже добрим: добре ставився до селян, не примушував їх працювати понад норму, влаштовував навіть інколи свята.

Йшли роки. Пан постарів, проте все ж намагався утримати гармонію: щоб його справи йшли добре, і щоб селяни не тужили. Проте це йому важко давалося. Зажурився він та й захворів. Через його хворість та й через турботи помер.

Дуже люди за ним тужили, та що вдієш — треба жити далі. Час ішов, проте не забувались добрі діла пана. І вирішили люди назвати село на його честь — Шостакове (Шостаково).

З давніх-давен про проходження назви села утворюють легенди. Існує багато гіпотез, але вибрати правильну не можуть і до сьогодні.

Старі люди кажуть, що одного разу в нашій місцевості проїздила російська цариця Катерина II. Їхала вона в кареті, запряженій шістьма кіньми. І саме на місці теперішнього села Шостакові шостий кінь загубив свою підкову.

Після цього село назвали «Шоста підкова», а вже згодом перейменували на Шостаково.

88. Шостаково. Записано в Шостаково Катеринопільського району від Миколенко Фросини Андріянівни (1930) 2008 року.