Як завели панщину
Легенда Поділля

Дуже давно люди були вільні. Де хотіли, там і випасали худобу, рубали ліс, обробляли поля і будувалися. Коли треба було, працювали, а коли хотіли -відпочивали. Дуже добре жили.

Та купила ті землі якась пані. Почала вона заводити свої порядки. Видала закон, за яким усі мали робити на неї. Хто мав хату, мусив платити димове, хто худобу — рогове. І так люди платили за все. Хто не слухав пані, того майно забирала собі, а винного страшенно била.

Наказала пані вибудувати собі посеред села замок і жила там на чужій біді. А був у селі дяк. Порадив він людям поскаржитися на пані. Написав дяк листа, а в кінці переписав усіх, хто на неї скаржився.

Дійшла скарга до царя, а цар відіслав листа до пані з тими прізвищами, хто скаржився. Ото вже розлютилася вона. Усіх, хто скаржився, було бито, майже все їхнє добро забрала зла правителька. Що було бідним людям діяти? Пішли вони працювати до своєї гнобительки, щоб не бути голодними і босими-голими.

З тих пір і завелася в селі панщина.

15. Як завели панщину. Записано в с. Лукашівка Вінницького району від Григоренко Ганни Филимонівни (1938) 2009 року.