Як заснували село Малютинці
Легенда Полтавщини

Колись давно на місці нашого села була тільки дуже мальовнича природа: річка, степ, гаї, ліси, ставки...

Одного разу в цю місцину приїхав художник, пан Малюта, який був дуже багатий. Йому сподобалась місцевість і захотів приїжджати сюди постійно. Малюта побудував тут будинок і, залишивши наглядача та охоронців, поїхав на постійне місце проживання в Петербург 1.

Там він розповідав друзям про ці чудові краї, привозив їх на риболовлю, мисливство. Місцевість друзям сподобалась і вони також побудувались тут. Деякі навіть стали проживати постійно, побудували будиночки для прислуги і село стало розвиватися.

В честь першого засновника село і назвали Малютинці. А перші згадки про село були в Іпатіївському літописі 1139-1140 рр.

1 Якщо Малютинці було засновано у 1139-1140 рр., то Мамота, засновник його не міг проживати в Петербурзі, бо його почали будувати у 1703 році. (М. Зінчук.)

1. Як заснували село Малютинці. Записано в Малютинцях Пирятинського району від Сидоренко Ганни Михайлівни (1945) 2008 року.