Воли
Легенда Полтавщини

Колись давно жив один чоловік, і були у нього воли. От він на свята завжди щось робив, а люди казали: «Не роби цього, бо не доведе це до добра». Але він не вірив і продовжував виходити на свята в поле, пасти худобу, орати.

От одного разу вийшов він у свято Пасхи орать землю зі своїми волами. А люди знову йому казали. Та він не послухав і пішов у поле. І коли почав орати, то на тому самому місці він і його воли перетворилися в камінь. Люди кажуть, що це Бог його покарав за те, що на свята завжди щось робив. І досі він з волами там стоїть, ніби справжній, тільки закам’янілий.

І дорослі, і діти ходять туди на екскурсію і зараз.

18. Воли. Записано в Опішні Зіньківського району від Пайцун Ольги Йосипівни (1937) 2008 року.