Ім’я, що його світ не чув
Народне оповідання Гуцульщини

Народилася в Нижньому Березові дитина, і понесли її до хресту. Піп назвав дитину Емілією і записав у книгу. (Емілією звалася й попова жінка). А п’яні куми йшли додому та й забули ім’я дитини. Принесли дівчинку додому і сказали, що названо «Ампілія». Та й почали всі звати її «Ампілія», і прижилося це ім’я. Як уже була вона доросла, дізналися, що в церковній книзі записано «Емілія», але зсі вже звикли до імени «Ампілія» і продовжували називати її Ампілією до самої її смерти. Це вона сама мені говорила. Прожила вона довгий вік, і діти подружила, і вмерла Ампілією.

Нижній Березів, Косівського району, Івано-Франківської області 8 жовтня 1983 року Від Геника В. С (1903 року народження)