Вуєнські Кармалюки
Народне оповідання Поділля

У громадянську війну у Вуйні була банда братів Кошових. Вони мали цілу армію. В панів, попів відбирали гроші, майно і роздавали простим людям.

Промишляли вони по всіх сусідніх селах. Одного разу, переодягнувшись, вони роззброїли калинівську жандармерію. У Бродецькому пан наказав слугам пильнувати маєток, щоб не пограбували. Аж приходить офіцер у справах до пана. Слуги і пропустили. Як виявилося, це був переодягнений Кошовий. Один пограбував пана. Взяв зло той на банду і здав їх німцям.

Коли женився один з братів, то весілля гуляли у маєтку пана на Мар’янівці. Німецьке військо оточило Кошових там. Ті одстрілювалися до останку а потім застрелилися. Молоду ж випустили живою. Мертвим братам повідрубували руки . щоб засвідчити їх смерть. Похоронили їх у нас на цвинтарі.

34. Вуєнські Кармалюки. Записано в с. Перемога Козятинського району від Олійника Михайла (1947) 2009 року.