Гроші
Народне оповідання Полтавщини

У 1862 році на Воздвиженіє в Кобеляках був ярмарок. Коли я їхав додому, то набрав води з криниці та й поганяв воли мимо хати діда Аврама Волика. Дід сидів на призьбі, побачив мене та й каже:

— Дай, синку, напитися.

Я підніс баклаг.

— От такі, — каже, — люди царство небесне заробляють і щастя запобігають.

— Щастя, — кажу, — як трясця, кого хоче, того й нападе.

— Е ні, синку, ти так не кажи, — обізвався дід, — звідкіль ти?

— З Ольгівки, — кажу.

— Знаєш Капітан-Могилу?

— Знаю.

— Піди, там біля неї закопано сорок тисяч карбованців. На них положено Євангеліє, хрест, а зверху двадцять карбованців мідних, щоб не сходили з місця, бо срібло сходить.

— Скажіть, діду, приміту: чи в могилі гроші, чи біля неї?

— А ти знаєш балку Ботки?

— Знаю.

— Од могили до Ботків, — каже, — одмір сорок сажень, там єсть яма. Там викопав постолівський чоловік гроші, та мало.

— Чом же ви, діду, синам не покажете або сам і не викопаєте?

— А тим, синку, що з ними не в ладу живу. Сам не хочу, бо як закопували гроші, то цілували хрест, Євангелію і далі присягу казали, щоб по одному ніколи не відкопувать. Піди туди під Великдень, приміть, де вогонь блисне, там і гроші.

Попрощався я та й поїхав. В тім же році перед Покровом мені прийшлося їхати повз ту могилу. Став біля неї відміряв сажень до Ботків, а там і є яма.

Через три роки навідався до грошей, бо боявся наговорів. Кажуть, що квочка буде кидатися на тебе, гора буде навертатися, ведмідь буде лізти. Пішов я проти Великодня з мішком, забрав і святощі, херувимський ладан, страсну свічку. Прийшов, одміряв сорок сажень, сів на урочищі обчеркнувся кругом ціпком і давай читати.

Цілісіньку ніч просидів і нічого не бачив. На ранок потягся додому, лаючи діда…

5. Гроші. Записано в Пашківцях Козельщинського району від Кідалова Миколи Миколайовича (1934) 2008 року.