Добрий німець

Йшла війна. Німці відступали. До нас прийшов німець на квартиру. Нас було п’ять осіб. Через дорогу стояла їхня кухня. Німцеві приносили їжу, але він її не їв. Біля печі відсуне заслінку, поставить туди котелка і просить, щоб ми їли.

Іще пам’ятаю наближався Новий Рік. Йому прийшла посилочка:коржики, цукерки і гілочка ялинки з іграшками. З нами поділився. В нього я побачила карти. Такі вони були красиві, що не втрималась і попросила їх у нього. А він на мене так лагідно глянув й показав пальцем на голову, що мов будеш в карти грати, будеш дурна, а так читай.

Це був ворог, але заставляв цінитися. Колись про це не можна було говорити. А тепер я хочу сказати всім, що вороги теж бувають добрі.

26. Добрий німець. Записано в селі Поташ Маньківського району від Очеретяної Лариси Дмитрівни (1930) 2008 року.