Кмітлива бабуся
Народне оповідання Полтавщини

Село Василівка було окуповане фашистами у вересні 1941 року. В самому селі та на його околицях оборонних споруд не було.

Становище жителів в період окупації було дуже тяжке. Фашистами була створена німецька комендатура. Всіх мешканців поділили на десятки і відправляли на примусові роботи. За виконання роботи платили 1 пуд борошна в місяць. Гонили на різні роботи: ламати кукурудзу, копати буряки. Більше 150 молодих юнаків та дівчат вивезли на каторжні роботи до Німеччини

Та восени 1943 року під тиском Радянської Армії фашисти почали відступати. Місцева німецька комендатура поспіхом вирішила село спалити, а худобу винищити. Фашистські солдати їздили по селу на мотоциклах і палили хати, стріляли з автоматів по мешканцях села.

В цей час у бабусі Одарки, що жила на краю села тріснула макітра, в якій вона замішувала тісто. Вона вирішила її полагодити і відправилася за село на пошуки підходящого матеріалу. У проритій канаві вона побачила дріт і недовго думаючи відрубала сокирою довгенький кусок.

Цей дріт виявився кабелем зв’язку німецької комендатури. Фашисти злякалися, що в них пропав зв’язок і поспіхом залишили село без бою.

15. Кмітлива бабуся. Записала у Василівці Семенівського району Рева А. І. від Щербиного Сергія Петровича (1939) 2008 року.