Не все нечиста сила винна
Народне оповідання Поділля

То люди даром нечисту силу все винують. От був такий случай.

Мій старший брат, коли ще був підпарубком, раз ввечері вийшов надвір. А вулицею йде один молодий чоловік. То брат рішив пошуткувати. Підбіг тихенько ззаду (а був босим) і вискочив тому чоловікові на плечі, вчепився і їде. Чоловік, видно, добре злякався, оглянутися боявся. А дорога якраз круто вгору піднімається. Він з усієї сили брата несе і читає «Отче наш» і «Да воскрєснєт Бог...»

Кінчив молитви читати, хреститься і просить:

— Господи, спаси мене грішного, я більше ніколи грішити не буду.

То брат на тих словах бистро скочив і за дерево сховався. А той чоловік потім казав, що на ньому на нашій вулиці нечиста сила їхала.

28. Не все нечиста сила винна. Записано в с. Попівці Барського району від Гнатюк Ніни Пилипівни (1925) 2009 року.