Панський маєток

Село Цибулів назване на честь річки Цибулівки, яка протікає в лісі. Якщо подивитись зверху, то ця річка має вигляд цибулі. Старі люди розповідають, що коло цієї річки було поселення, яке нібито пішло під землю. Існує навіть така легенда, яка свідчить про те, що якщо прислухатись, то чути, як розмовляють люди.

Село Цибулів має цікаве минуле. Тут, розповідають старі люди, проїжджала цариця. А проїздила вона біля Стінки, на золотій кареті. Ту карету перепинили розбійники. Все золото, яке було, розбійники закопали. Стінка сильно перекопана. Люди і нині шукають там золото і мають надію, що коли знайдуть, то відбудують всі історичні пам’ятники Цибулева. Відбудують маєток пана Рогозинського, який знаходився за будинком культури. На тому місці, де стояв маєток, було видно всю територію Цибулева. Де відбудована лікарня, там знаходилась конюшня пана, найвідоміша у цій місцевості. Де дитячий садок — там був розкішний сад пана Рогозинського.

В центрі селища, у парку, де знаходиться Братська могила, є вхід у підземелля. Цей вхід пан збудував для втечі. Коли пан Рогозинський захворів, то все своє багатство віддав своїй сестрі, а сам нібито виїхав у Петербург.

11. Панський маєток. Записано в Цибулеві Монастирищенського району від Ніколюк Анастасії Яківни (1929) 2008 року.