Подивися в глечики
Народне оповідання Полтавщини

Якось у наше село заїхали чумаки, щоб заночувати. Ввечері до них посходилися люди. Чумаки запропонували їм купити різний крам. А продавали сіль, крейду, віск, нитки, посуд.

Один чоловік підійшов купувати і став розповідати про те, що хоче побудувати новий дім. Вже і місце підшукав, а ніяк не вирішить, де викопати фундамент. Один із чумаків цю розповідь почув і дав йому ось яку пораду.

— Візьми, — каже, — ось ці глечики, переверни їх верх дном і постав на ніч на землю в різні місця по двору. Коли проснешся, подивися в глечики. Який глечик сухий, під таким і хату будуй свою.

Чоловік послухався цієї поради, так і зробив. І була та хата суха і тепла. Стоїть вона й досі у центрі нашого села.

1. Подивись в глечики. Записано в Давидівці Пирятинського району від Дорошко Ганни Яківни (1921) 2008 року.