Про назви наших вулиць

Чому село має назву Велика Севастянівка, точно не знає ніхто. Жителі села передають з покоління в покоління дві історичні оповідки про назву села.

Десь у кінці XVI століття до місцевості, де бере початок річка Сорока, забрів зі своїми побратимами козак Севастян. Густі ліси, безліч ставків, велика кількість риби, чудова природа навколо заполонили душу козака і він тут оселився. Саме на його честь пізніше поселення і було названо Севастянівною.

Друга легенда говорить про те, що в 1814 році один з нащадків поміщика Івана Чорторийського продав село з навколишніми землями польському поміщику Олександру Собанському. Можливо, що до того часу село і мало якусь іншу назву, та Олександр Собанський в честь свого батька Севастяна назвав село Севастянівкою.

Вулиці також мають цікаві назви, а ще цікавіше їх походження.

Колись давно кожен житель нашого села сіяв на городі коноплі. Їх замочували, висушували, потім на верстаті ткали тканину, з якої виходили славні рушники,а також шилися спідниці і штани.

Хоча люди жили у власних будинках, нумерації їм не було, і вулиці називали по-народному. Наприклад, вулиця Пархоменка називалась Цегельня, бо там колись працював цегельний завод. А глину для нього брали недалеко від села на ярах. Вулиця Комсомольська і дотепер називається Бендерівкою, бо першим, як згадують жителі села, поселився на тій вулиці дядько на прізвисько Бендер. Вулиця Б. Хмельницького зветься Запопівка, бо знаходиться за Поповим ставком.

Вулиця Франка в селі називається Квашівкою. За однією з версій, колись на початку вулиці стояла хата, в якій жила сім’я Кваші, жило декілька поколінь, і тому так називали цю вулицю. За іншою версією, в цьому місці завжди було багато болота, кваші по-народному.

Вулиця 8 Березня називається Мрихівкою, бо першим поселився на ній дід Мрих.

2. Про назви наших вулиць. Записано у Великій Севастянівці Христинівського району від Шпонько Параски Василівни (1935) 2008 року.