Рятівник людського здоров’я
Народне оповідання Полтавщини

У 1933 році в село Михайлики прибув невідомий чоловік Гнедич Д.Р. Він мандрував по країні, рятуючись від голодної смерті, бо в цьому році був голодомор. Зустрів він дівчину Марію, з якою залишився жити. Та ніхто в селі не знав, яким даром володів цей чоловік.

В ці роки медицина була не дуже розвинена, хто руку поламав, хребет — допомоги ні від кого було чекати. І тут виявилося, що Данило Романович — рятівник людського здоров’я. Він мав такий дар: своїми пальцями міг справити будь-які вивихи, скласти переламані кістки, направити зміщені хребці. Чоловік робив це без сучасної апаратури, а лише пальцями.

Данило Романович володів гіпнозом, він міг знімати біль і стреси. Та нажаль був дуже старенький і не дожив до наших днів.

Це було багато років тому. Країна переживала післявоєнні роки. Багато людей не повернулись з війни, хто загинув, а хто пропав безвісти. А все таки люди мали надію на повернення своїх батьків, синів, дідів і братів.

7. Рятівник людського здоров’я. Записано в Михайликах Козельщинського району від Олешко Катерини Василівни 2008 року.