Священик у ямі
Народне оповідання Гуцульщини

До села Тисмениці доходив ксьондз на другу неділю правити в церкві. І щось вони не погодилися з дяком. Дяк викопав на дорозі яму, прилагодив дошку і прикрив. Священик упав у ту яму і сидів там три дни голодний. А з Козіви йшли до того села люди і його там знайшли. І відти його вирятували. Зайшли до Тисмениці, і він з того жалю написав скаргу до владики. Люди йому доказали, що то дяк зробив. А владика йому написав: «Що хочеш, то й роби». А він сказав:

— Я це село проклену, щоб воно не розросталося і щоб чужа людина сюди не прийшла.

І так він зробив.

Верхній Березів, Косівського району, Івано-Франківської області 27 лютого 1984 року Від Підгородецького М. М. (1913 року народження)