Як Вардзера град відвертав
Народне оповідання Гуцульщини

Вардзера заходив восени до кожної хати, і йому давали миску кукурудзи за те, що відганяв град. А щоб відігнати град, йому потрібен був той хліб, що ним вечеряється на Святий вечір, і та свічка. Та й сорочка щоб на нім була нечиста і перевернена на другий бік. Як наступала градова хмара, Вардзера бігав з тим хлібом і з тою свічкою, розмахував ними і говорив:

— Ти, царю, не приходив-ис на Тайну вечерю, не мав-ис діла до Христового тіла, аби-с не мав діла до нашого хліба! Цур тобі, пек тобі! Іди на гори, на ліси, на вертепи, на пропасті земні. Де пси не догавкують, де кури не допівають, де звірі не доходять, де птахи не долітають!

Він це викрикує, а град сипле далі. А баби кричать:

— Олексоньку, коби хоть дрібніше! А Олекса їм:

— А ви гадаєте, що я мельник?

Нижній Березів, Косівського району, Івано-Франківської області 8 березня 1984 року Від Ґеника В. С. (1903 року народження)