Як дід проїхався на дикови
Народне оповідання Гуцульщини

Було сільське польовання. Полювали комендант з постерунку, і війт, і багато людей з села. І поранили вони дика. Він тікав почерез городи, а дідо сидів на плоті. Жердки в плоті були далеко одна від одної. Дідо сидів на верхній жердці. Дик пробіг крізь пліт і вхопив діда на себе. Дідо того не сподівався, та й дик не сподівався. І проніс дик діда з п’ятнадцять метрів на собі, і дідо з дика впав. І після того дідо вісімнадцять днів не говорив, тому що настрашився дуже.

Космач-Погір, Косівського району, Івано-Франківської області 7 вересня 1986 року Від Петра Олексійовича Гаврилюка (1895 року народження)