Як прийшла додому померла
Народне оповідання Закарпаття

Побралися двоє молодих людей. Пожили вони три місяці, і жінка, значиться, померла. Він її похоронив, а вночі прийшли живани, щоб її грабити. Живанів було чотири. Вони, розумієте, одкопали гріб й оден другого заганяли. І той не хотів іти, і той не хотів. І оден з них пішов.

Коли живан одвернув труну та почав стягати їй перстень з руки, померла підняла голову і сказала:

— Йой, іште нем.

Як вона то сказала, живан напудився та впав на ню мертвий. Йому серце пукнуло. А інші живани повтікали, і тоді вона помалу вилізла з труни, взяла в руки криж і пішла помаленьку додому. Прийшла та гойкає свого чоловіка:

— Слухай, пусти мене до хати!

А він ся напудив і не пущав. Не пущав її до білого дня, доки сусіди не прийшли гойкати. Гойкають, та видить він, що день уже й люди прийшли, та й пустив її вунну.

Я вам усе ясно розповів.