Як піп яйця міняв
Народне оповідання Буковини

В одному селі жили чоловік з жінкою, а через дорогу жив піп. Прийшла весна, пора ораниці на полі. Жінка й каже: — Чоловіче, їдь у поле орати.

Чоловік запряг коні, взяв коням їсти, кинув на віз плуг і борону й поїхав.

А піп хотів у тої жінки виміняти качачих яєць на курячі. Коли чоловік поїхав, піп прийшов міняти яйця. Чоловік приїхав у поле і побачив, що забув штельвагу. Вертається додому, відчиняє двері, а в хаті — піп. Піп справді прийшов міняти яйця, а хазяїн не вірить, каже, що всьому селу скаже: «Застав попа з моєю жінкою».

Піп проситься:

— Ти не кажи такого нікому, то я тобі щось дам.

— Добре, — каже бідняк. — Буду мовчати, як дасте мені кошницю кукурудзи.

І піп перевіз йому вночі цілу кошницю кукурудзи.

Білівці, Хотинського району, Чернівецької області 26 серпня 1978 року від Юхима Федоровича Остафійчука (1939 року народження)