Варвари

Через чотири дні по Андрію наступали Варвари. Про них і прислів’я мовить: «Варвари ночі урвали, а дня доточили», І справді, з цього часу вже починає довшати день. Тому молодь відзначала цю подію досить цікавим обрядом.

Дівчата готували з сиром вареники. На вечерю запрошували хлопців. Таку «сходку» називали «пирхуни», бо серед них обов’язково мали бути і вареники, начинені не сиром, а борошном. Та парубки знали про це і намагалися скуштувати лише справжній виріб. Тільки не завжди їм вдавалося. Хлопців, яким потрапили вареники з борошном, довгий час дражнили «пирхунами».

7. Варвари. Записано в Христинівці Христинівського району від Мельник В. К. (1910) 2008 року.