Баба та глечик молока

В одному селі жила була собі бабуся. І у своєї сусідки позичила вона глек молока, дуже зраділа.

Прийшла до хати, глек поставила на кінець столу, сама сіла на лавку тай почала мріяти:

— От зберу із молока сметану, піду на базар, продам, на ті гроші куплю півника і курочку. Курочка нанесе яєць, піду на базар продам яйця, куплю козу. Коза окотиться, приведе козенят, я козенят продам, куплю корову. Буду доїти корову, молоко продавати. Ох і заживу!

Вдарила баба рукою по столі, глек впав і розбився. Бабуся гірко плакала, та нічого не вдієш, не кажи гоп поки не перескочиш.

232 (6546). Баба та глек молока. СУС 1430. Записано 2009 року. Павлюченко Галина Василівна (1942). Вінницька область, Козятинський район, Пиковець

Отож, випросила собі баба гладущичок молока. Поставила молоко в пічку, а сама сіла коло нього, загнула ноги та й задумалась: «Коли б мені то молоко устоялось, нароблю собі сира, масла. Сир і масло продам, і куплю кабанця. Кабанець виросте і візьму за нього багацько грошей, куплю конячку. Коня продам, куплю бичата, запрягу до тачки та буду їхати на ярмарок. А як хтось буде мене просить: «Бабко-серце, підвезіть!», то я ногою тур!»

Стара спросоння як гупне ногою по глечику. Глечик полетів на землю і розбився на шматки, а молоко покотилося білою річкою по чорній землі.

3 (7156г). Баба та глечик молока. СУС 1430. Записав Літвінов Владислав 2009 року. Жениспів Надія Миколаївна (1942). Дніпропетровська область, Самарський район,