Баба і гладущик молока
Українська народна казка Полтавщини

Випросила собі баба гладущичок молока. Поставила молоко в запічку, а сама сіла коло нього, загнула ноги та й задумалась: «Коли б мені, Господоньку, теє молочко устоялося, то нароблю собі і сиру, і масла. Сир і масло продам та й куплю собі курку. Курка яєць нанесе, то підсиплю. Курчата вигодую, продам та й куплю кабанця. Кабанець виросте, візьму за нього багацько грошей та й куплю конячку. Конячку продам, куплю биченя. Запряжу я те биченя до возика та й буду їхати на ярмарок. А як хто буде мене просити: «Бабко-серце, підвезіть!», то я ногою т-тур!».

Баба спросонку сунула ногою в гладущик. Гладущик полетів з запічка на землю і розбився на куски, а молочко полилося білою річкою по чорній землі.

150 (4756). Баба і гладущик молока. СУС 1430, вар. про лоша. Записала Тухто Марина 2008 року. Тухто Марія Михайлівна (1935). Полтавська область, Лубенський район, Вільшанка

Українська народна казка Кіровоградщини

Попросила собі баба на обід гладущик молока. Поставила молоко в запічку, а сама сіла біля молока і задумалася: «Якби мені, Господи, молоко застоялося, то наробила б я собі і сиру, і масла. Все це продам, куплю курку, курка знесе яєць, висидить курчат. Я їх вигодую, продам та й куплю кабанця. Кабанець виросте, я його продам, буде багато грошей та й куплю конячку. Коняку продам, куплю бичечка. Запряжу я бичечка у возик та й буду їхати на ярмарок. А як хтось буде просити: «Бабко, підвезіть!», то я ногою як дам, то дурно йому зробиться».

Бабка спросоння розбила гладущик, а молоко розлилося білою річкою по чорній землі.

19 (7900). Баба і гладущик молока. СУС 1430. Записала Брюховецька Анастасія 2010 року. Брюховецька Галина Федорівна (1950). Кіровоградська область, Олександрівський район, Нова Осота