Баба і глечик молока
Українська народна казка Поділля

Випросила собі баба глечик молока. Поставила молоко в запічку, а сама сіла коло нього та й задумалась. «Коли, Господоньку, теє молочко устоїться, то нароблю собі і сиру, і масла. Сир і масло продам та й куплю собі курку. Курка яєць нанесе, підсиплю, курчат вигодую, продам та й куплю кабанця. Кабанець виросте, візьму за нього багацько грошей та й куплю конячку; конячку продам, куплю биченята. Запряжу я биченята до возика та й буду їхати на ярмарок, а як хто буде мене просити: «Бабко-серце, підвезіть!», то я ногою т-тур!».

Баба спросоння сунула ногою в глечик. Глечик полетів з запічка на землю і розбився на шматки, а молочко полилося білою річкою по чорній землі.

56 (6383). Баба і глечик молока. СУС 1430. Записано 2009 року. Сташко Пелагея Пилипівна (1936). Вінницька область, Вінницький район, Сосонка

Випросила баба глечик молока, поставила на припічку, а сама прилягла на лежанці та й думає: « От устоїться молоко, нароблю сиру і масла. Сир і масло продам та й куплю собі курку, а курка нанесе яєць, підсиплю квочку, вилупляться курчата, вигодую їх, виростуть кури. Я їх продам та куплю кабана. Кабан виросте, візьму за нього багацько грошей та й лоша куплю, виросте — буде конячка. Конячку продам — куплю биченята. Запряжу я биченята у воза та й буду їхати на ярмарок. А мене буду просити: «Бабо, підвези». То я ногою: «Тпру-у-у».

Баба спросоння ногою. Штовхнула глечик. Він перекинувся, молоко розлилося, а глечик розбився на кусочки. От так баба і розбагатіла.

80 (5552). Баба і глечик молока. СУС 1430. Записано 2008 року. Ненько Марія Іванівна (1955). Черкаська область, Чигиринський район, Стецівка