В цей день усі дають
Українська народна казка Буковини

На празник ходять старці по хатах, щоб набрати колачів. Як надають люди, то на цілу зиму їсти буде. Підійшов старець до їдної хати. Дядько виноси калач. Старець колач у мішок та й іде. А дядько здоганяє і питається:

— Що, мой, треба сказати?

— А що ти хтів?

— Я хтів, — каже, — щоб ти сказав «спасибі».

— Ти ще хотів «спасибі»? Та це ж такий день, що в кожній хаті дають колачі. Не ти даси, то другий дасть.

Та й пішов старець. А дядько перебіг городами до другої хати, одягнув чужий чугай, другу шапку та й чекає старця. Підходи старець до хати, а дядько виходи до старця — і в морду, в морду. Старець у крик:

— За що ти мене б’єш?! А дядько й каже йому:

— А ти не знаєш, що на празник б’ють? Це такий день. Як не я буду бити, то другий буде. На такий день всі дають.

Росошани, Кельменецького району, Чернівецької області 23 жовтня 1979 року Камінський Сергій Андрійович (1915)