В яку хвилю хто вродився
Українська народна казка Бойківщини

Як Ісус ходив по світі з своїми учнями і навчав людей, зайшли вони до одної кушерки, аби переночувати. Вона каже до них:

— Я приймаю, але я кушерка, мене можуть викликати до породу, то залишу вас.

Тої ночі приходить до кушерки чоловік, що його жінка має родити. Вона іде з тим чоловіком поперед вікна тої хати, де має приймати породи. Подивилася у вікно і побачила, що в хаті стовп, а на стовпі висить старий чоловік. Зайшла до хати — нічого того не було: ні стовпа, ні повішеного чоловіка. У ту хвилину народився хлопчик. Вона зробила, що треба, коло дитини і повертається додому. А дома в неї не було вже ні Ісуса Христа, ні його учнів.

А через пару місяців Ісус з учнями знову зайшли до неї. І знов попросилися на ніч. Вона каже то саме:

— Я вас прийму, але я кушерка. Можу йти до породу. Ісус Христос їй:

— Добре.

Тої ночі знов прийшов чоловік кликати її до породу. Іде вона з тим чоловіком перед хати, де має вродитися дитина, та й подивилася у вікно. І увиділа там весілля. Молоді, гості — весілля. Ввійшла до хати — нічо’ нема. А в ту хвилину народилася дівчинка. Кушерка зробила, що треба, і вертається додому. Ще й застала дома Ісуса Христа і його учнів. А Ісус Христос запитує:

— Що-с виділа тоді, як ми були перший раз? А вона каже:

— А то ви тоді були? Я вас не пізнала. Вони їй:

— Так, це були ми. І що ти виділа той раз?

— Виділа, що сивий чоловік на стовпі висів. Ввійшла до хати, а в хаті нічого не було. Тоді хлопчик народився.

Ісус Христос каже:

— Той хлопчик уродився в таку хвилину, що віддасть дияволови душу, на старість повіситься. А нині що ти виділа?

А вона йому:

— Я виділа весілля. Молоді, гості. Ввійшла до хати — в хаті нічого не було, і народилася дівчина.

Ісус Христос каже:

— Вона вродилася в таку хвилю, що буде завивкою — вінчального вінця мати не буде.

Свариічів, Рожнятівського району, Івано-Франківської області 21 жовтня 1994 року Рибчак Розалія Дмитрівна (1921 року народження)