Ведмідь і черв’як
Українська народна казка про тварин

Перед однією печерою, в якій ночував ведмідь, було одно велике дерево, що, ростучи та товстіючи, щораз більше заступало вхід у печеру.

Одного дня розлютився ведмідь на дерево й хотів його звалити. Побачив це черв’як із другого всохлого вже дерева та сказав ведмедеві:

— Ти думаєш, що звалиш його власною силою. Не можеш. Коли тобі перешкоджає, найди інше місце, заки я звалю це дерево.

Ведмідь розсміявся та став глузувати з черва:

— Краще мовчи, дурню! Як ти, такий малий, можеш звалити дерево, що я його не можу звалити?

— Поживемо — побачимо! — сказав черв, уліз у дерево, та ще й рік не минув, як він звалив його. Тоді кликнув на ведмедя та сказав йому:

— Ти дужчий від багато звірят, звалиш коня й вола, але з нас двох хто сильніший — ти, великий, чи я, маленький?

— Я сильніший, — відповів ведмідь, — але не міг звалити дерева відразу, бо тоді був ослаб. А так, як ти, валити цілий рік — то не штука!..

А черв’як сказав йому:

— Е, крутиш, мій ведмедю! Моя сила певніша, хоч і повільна. Бо недаром каже пословиця: «Мала капля лупає скелю».

Ведмідь і черв’як. Н. П. Андреев, Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Издание государственного Русского географического общества, Л., 1929. — . Час і місце запису не зазначені. Світ дитини. Ілюстрований часопис для українських дітей та молодіжі, Львів, 1920—1939., 1937, ч. 2, стор. 57.

49 (6376). Ведмідь і черв’як. СУС — 75В*. Записано 2009 року. Напасна Марта Іванівна (1932). Вінницька область, Вінницький район, Лаврівка

235 (5301). Ведмідь і черв’як. СУС — 75В*. Записано 2008 року. Бражник Ганна Овсіївна (1916). Черкаська область, Лисянський район, Журжинці

148 (4754). Ведмідь і черв’як. СУС -75В*. Записала Несторенко Вікторія 2008 року. Савченко Лідія Андріївна (1937). Полтавська область, Лубенський район, Піски