Вчений вовк
Українська народна казка Поділля

Вивчив раз один чоловік вовка у возі ходить. Якось їде, а пани і перестрівають його, здивувались та й кажуть:

— Продай нам цього вовка.

— Купіть, — каже, — та тільки що ви з ним робитимете?

— Він у нас, — кажуть, — писарем буде.

Сторгувались, він забрав гроші, а вони того вовка і розійшлись. Через скільки там років той чоловік і здумав: «Піду та відвідаю свого вовка». Найшов того пана, питає, де вони вовка діли.

— А він, — кажуть, — у Петербурзі генералом служить, коли хочеш його побачити, так питай такого то генерала.

Він і пішов у Петербург, допитався того генерала.

— Визвіть, — каже, — мені його.

Виходить генерал та до нього так строго:

— Чого тобі?

Так того чоловіка його груба мова вразила, що він як крикне на генерала:

— А про ярмо і забув?

73 (6392). Вчений вовк. СУС 1675. Записано 2009 року. Пастух Іван Йосипович (1945). Вінницька область, Погребищенський район, Чапаївка

134 (7128). Вчений вовк. СУС (1675). Записала Жидченко Ангеліна 2009 року. Дяченко Людмила Миколаївна. Полтавська область, Кобеляцький район, Танасівка