Гном Бім

Жив на світі хлопчик Сергійко. Він був у сім’ї єдиним і батьки його дуже любили. Був невисокого росту, темні очі, біле волосся. Сергійко не любив роботи домашнє завдання.

Одного разу, як він сів за стіл робити домашнє завдання, то побачив, як зі старої скрині на стрічці вилазить маленька людина. Це була не людина, а гном. Сергійко підійшов ближче до скрині і запитав:

— Ти хто?

— Я Бім — відповів гном.

— Бім? — перепитав Сергійко.

— Так, — відповів гном.

— Гном, який виконує бажання? — запитав Сергійко.

— І ти можеш здійснити будь-яке моє бажання?

— Звичайно.

Гном хотів злізти зі стрічки, за яку зачепився і сказав:

— Сергійку, зніми мене зі стрічки, і я виконаю три твої бажання, — сказав Бім.

— Будь-які? — запитав Сергійко.

— Будь-які, — відповів гном.

Сергійко взяв Біма в руку і сказав:

— Слухай моє перше бажання. Я хочу, щоб моє домашнє завдання було

зроблено.

Бім його уважно вислухав і написав у зошит. Але Сергійку не сподобалося, він сказав:

— Ні не так, вчитель помітить, що це не я писав.

І Бім сказав:

— Зараз все виправлю.

Тоді як домашнє завдання було готове, Сергій загадав друге бажання. Воно було таке:

— Я хочу, щоб ти зробив мене таким, як ти.

Бім зробив його таким самим як і він сам тільки на зріст, а сам швидко зник. Саме в той час Сергійків гусак Март відлітав зі зграєю у теплі краї. А Сергійко заснув на Марті, обняв його за шию міцно-міцно і полетів з гусаком. Сергійко довго і солодко спав аж до теплого краю. По дорозі Март зустрів Червону шапочку, Білосніжку і сім гномів. У теплих краях вони зустріли Дюймовочку і її принца.

Як закінчилась зима, Март і Сергійко повернулися додому. Але Сергійко не наважився піти і подивитися на своїх батьків. Він послав Марта. Мати, як побачила, що Март повернувся, то закрила його у коморі, де були інші гуси. Сергійко зрозумів, що Марта закрили і собі місця не знаходив. Тоді з’явився гном і сказав:

— Якщо твій друг буде на столі засмажений з яблуками і ти це допустиш, то я поверну тобі твій зріст.

Сергійко взяв довгу тонку гілку, щоб дотягтися до гачка і випустити Марта. Але він не дотягнувся до нього. Тоді притягнув колоду і поставив коло дверей, взяв гілку, підняв гачок і Март вибіг. Тоді з’явився гном і сказав:

— Що ти робиш, тепер вже не повернеш свій зріст.

Сергійко відповідає:

— Краще мати друга, ніж зріст.

Гном сказав:

— Це правильне рішення, я повертаю тобі твій зріст.

86 (5146). Гном Бім. СУС —, новотвір. Записано 2008 року. Кудин Марія Іванівна (1947). Черкаська область, Монастирищенський район, Терлиця