Дванадцять апостолів
Українська народна казка Покуття

Оден пан шукав собі майстра, аби зробив йому з липи дванадцять апостолів. А оден майстер зголосився: «Я зроблю».

— То добре, зробиш, — сказав пан. — То я привезу тоти колоди з липи.

— Привозіть.

Привіз пан майстрови тоти колоди, і майстер робить. І довго він то робив. Та й зробив дев’ять апостолів, а три колоди пропив. І не має вже з чого робити тих три.

А жінка того майстра пішла по воду. І здибає попа. А піп був з нею трохи знайомий. Та й каже їй:

— Молодице, коли би я до тебе прийшов трохи посидіти? А вона каже:

— Сьогодні ввечір приходіть.

Несе вона воду і здибає дяка. Каже дяк:

— Я би до тебе, молодице, зайшов, лиш коби тото... не було твого чоловіка дома.

Вона каже:

— Чоловіка вже пару день нема дома. Десь поїхав. Приходіть нинька.

— Добре, я прийду.

Іде молодиця далі і здибає паламаря.

— Ну як, молодице? — говорить паламар.

— Та так нічого.

— Я би хотів, молодице, до вас зайти, — паламар говорить.

— Заходіть завчасу ввечері, та й будем говорити.

Та й засвітила вона ввечері, сіла й чекає. Коли чує, хтось гуркає. А то прийшов ксьондз. Зайшов він у хату, сів з молодицею за стіл, а то знов хтось гуркає. Ксьондз каже молодиці.

— Де я дінуся?

Жінка говорить ксьондзові:

— Скиньте шмаття і йдіть у ту хату. І ставайте коло тих дерев’яних святих. І ніхто не буде знати, чи ви живий, чи не живий.

Ксьондз зайшов, а то не дуже видно в другій хаті. Та й став коло крайнього апостола і стоїть. Тихонько, не рухається. Вийшов у другу хату голий ксьондз, а жінка виходить, а то вже прийшов дяк. Зайшов дяк до хати та й сів з молодицею за стіл, а то вже знов хтось гуркає в двері, би втворили. І каже дяк:

— Я де тепер дінуся?

— Зараз тебе сховаю. Скоро скидай з себе шмаття.

Вона забрала з него шмаття, а його завела в другу хату і поставила до ряду, коло ксьондза. Та й пішла втворити паламареви. Коли чує, машина на подвір’я заїхала. Паламар схопився й питає:

— Ну де я дінуся? А вона каже:

— Скидай з себе шмаття і йди до тої хати. Там є апостоли, а ти стань крайній коло них. А потому підеш собі додому.

Та й паламар так зробив. Пішов і став. А тоти два, ксьондз і дяк, стоять так рівненько, навіть не киваються, лиш кліпають очима. Паламар бачить, що тоти два кліпають, а решта ні. Та й тихонько стоїть.

Та й входить чоловік з тим паном, що приїхав за апостолами. Жінка шепнула чоловікови, що вже всі три є. Той пан питає чоловіка:

— Ну як, всі апостоли готові?

— Всі.

Входять вони оба дивитися на тих апостолів. Той пан порахував — є всі. Та подивився на ксьондза, дяка й паламаря і каже:

— А цим трьом нащо ви отаке приробили, оту грішну природу?

— Та нічого, — каже ґазда, — як того не треба, то зараз озмемо пилку й поодрізуємо.

Майстер узяв пилку і йде «природу» одрізувати, а тоти всі три поскакали голі у вікно і повтікали. А пан каже майстрови:

— Заховайте пилку, бо всі повтікають.

І тоді пан забрав тих дев’ять, заплатив і поїхав. А майстер каже жінці.

— Ну ти правильно зробила.

— Та, — каже, — не було інакшого виходу. Отак жінка виручила чоловіка.

Долина, Тлумацького району, Івано-Франківської області 17 липня 1992 року Павлюк Андрій Михайлович (1915)

Українська народна казка Полтавщини

Жив собі на світі один різьбар. Добрий був майстер, але п’яниця. Якось замовив у нього один монастир виточити з дерева дванадцять апостолів. Дав йому монастир доброї липи. Заходився майстер робити роботу. Зробив він дев’ять апостолів, а решту матеріалу пропив. Похмелившись, став думати: «Що ж це робити? Прийдуть з монастиря, а роботи нема. Точно повісять!» А була в нього жінка, красива, розумна і добра.

— Не журись, — каже вона, — якось воно буде.

Одяглася жінка гарненько, взяла відра і пішла по воду попід попів двір. А піп був удівцем. Привітався з нею. Слово та словом та й питає:

— А чи не можна прийти до вас сьогодні увечері?

— А чого ж не можна, приходьте панотче.

І назначила йому, о котрій годині прийти. А тоді пішла попід старости двір та попри диякона і їм назначила увечері прийти. А тоді прийшла додолму, розповіла чоловікові, мовляв, так і так, будь готовий.

Настав вечір. Чоловік сховався у сінях і дожидає гостей. Не довго ждав, уже піп стукає у вікно. Впустила жінка його у хату. Витягла вареники з печі і подала чарку. Захмелівши, піп став залицятися до неї. Тільки хотів обняти, а тут чоловік стук-стук.

— Ой, лихо мені! — крикнула жінка. — Куди ж це вас сховати? Роздягайтеся геть та ставайте з апостолами в ряд.

Нікуди діватися, став піп у ряд. Збулися попа, а ось і диякон. Почастувала його жінка, а тут чоловік знов стукає у двері. Став і диякон в ряд з апостолами. Так і з старостою сталося. Стоять вони, грішним тілом світять. Аж ось прийшов чоловік з монастиря. Подивився, дійшов до старости та й каже:

— Гарна робота! Як живий! Тільки навіщо апостолові грішне тіло? Можна й без нього.

— Можна, — погодився чоловік, — ми вмить одріжемо. Бере у руки ніж, а староста як це почув та у вікно. А за ним піп. Різьбар закричав:

— Держіть, а то розбіжаться! Я за них не відповідаю.

Та ніхто їх не міг піймати. Отак жінка своєму чоловікові допомогла.

153 (7154). Дванадцять апостолів. СУС 1359С. Записала Вільхова Альона 2009 року Борисова Ганна Андріївна. Полтавська область, Кобеляцький район, Кобеляки