Дівчина і змій

Жили собі дід і баба. І була в них дочка. Вона була дуже вродливою і всі люди захоплювалися її красою. Приходили свататися багато вродливих юнаків, але вона ні за кого не хотіла виходити заміж.

Тут прийшов до них змій і сказав, що хоче поговорити з дочкою. Він поговорив із дівчиною і вона сказала, що хоче вийти заміж за нього. Дід з бабою з переляку аж заїкуватися стали. Вони сказали:

— Ти, дочко, можеш виходити за змія, але щоб ми його не бачили на обійсті.

Дочка і змій пішли в ліс. Через деякий час у них народилося двоє дітей, хлопчик і дівчинка. Вони підросли. Одного разу запитали у батьків:

— В усіх дітей є дідусь і бабуся, а чому у нас їх немає?

— Є, тільки вони живуть аж за лісом і за річкою.

Діти почали просити матір, щоб вона їх відвела до діда і баби. Мати сказала:

— Вас відведе батько.

Змій перевів дітей через ліс і через річку і сказав:

— Нікому не кажіть, що я вас привів.

І показав хату, де живуть їх дідусь і бабуся.

Діти побігли до хати і побачили діда з бабою. Дід з бабою запитали:

— Чиї ви, діти?

— Ми ваші внуки.

— Ну, то йдіть до хати.

Діти й пішли. Баба їх запитувала все про батька й матір. Хлопчик проговорився, що сюди їх привів батько. Баба сказала дідові:

— Іди, гостри сокиру, а я піду дітям пиріжків наготую.

Дід пішов і засів у кущах, а баба пішла проводити дітей. Батько вийшов на річку і побачив дітей із бабою. Він трохи пройшов і дід вдарив його сокирою та й відрубав голову. Тоді змій перетворився на чоловіка. Діти побігли до матері і розказали все про батька. Мати сказала:

— Діти мої, діти! Ще б один день і батько ваш був би людиною, але ви не дочекалися. Ти, дочко, за те що не призналась, лети жар-птицею, щоб тобою люди милувалися. А ти, синку, лети соловейком, щоб люди слухали твої пісні. А я полечу сорокою і буду воркотати людям про своє горе.

83 (5145). Дівчина і змій. СУС 425М. Записано 2008 року. Корнійчук Зінаїда Миколаївна (1945). Черкаська область, Монастирищенський район, Терлиця