Зачарований хлопець
Українська народна казка Буковини

Був собі чоловік і мав багато дітей. Тяжко йому жилося. Приходить до нього чарівник і каже: «Ти дай мені одного хлопця. Я візьму його до себе в школу. Приїдеш через три роки і забереш його назад». І дав чоловік йому хлопця. І чарівник вчить його, муштрує на всі боки і навчає різних штук.

Кінчилися три роки, іде батько за сином. А чарівник показує йому три голуби. «Вибирай, котрий з них твій син». Голуби всі однакові, котрого вибрати? Не знає чоловік, що робити.

Приходить він додому та й розказує жінці про тих голубів. А жінка йому:

— То ти дав йому хлопця, а він хоче голуба віддати? Іди й кажи, най віддає хлопця!

Іде він до чарівника другий раз, а той знову показує йому три голуби. «Подивися, котрий твій син?» І батько знову пішов додому без сина. Жінка сварить ще дужче.

Збирається він іти третій раз, і сниться йому вночі сон. Ніби каже син: «Тату, як ти прийдеш за мною і покажуть тобі три голуби, то я буду з лівого боку. І я трошки тріпну крилом. Як я тріпну крилом, ти мене зразу лови і не віддавай».

Прийшов батько до чарівника, а той знову показує три голуби. Чоловік свариться:

— Ти віддай мені сина!

— А ти пізнай, — каже йому чарівник.

Дивився, дивився чоловік на ті голуби, а один — раз! — і тріпнув крилом. Чоловік одразу вхопив його.

— Це мій син!

— Ні, це не твій син, — каже чарівник.

— Я собі пізнав і забираю, — сказав батько і не віддав чарівникові голуба. Приніс він його додому, і голуб перекинувся хлопцем.

Минуло кілька днів. І не стало в них ніякої їжі. Треба десь дістати грошей на прохарчування. І каже син батькові:

— Тату, я перекинуся конем, а ви ведіть мене на ярмарок і продавайте. Кажіть на ярмарку так: «Яку мій кінь виб’є копитом яму, стільки треба насипати за нього золота». Але продавайте мене тільки без вуздечки.

Повів старий коня на ярмарок. Ходять купці, але хто ж стільки золота має? Коли йде той самий чарівник. Через плече в нього шабатура.

— Продається кінь?

— Продається.

— Що за нього?

— Яку мій кінь виб’є копитом яму, засип золотом.

— Добре.

Кінь як почав бити, вибив яму по грудницю. Розщіпає чарівник шабатуру, засипає яму золотом і бере коня. Але вуздечки батько не дав. Одяг чарівник на коня свою вуздечку.

Іде чарівник додому, а кінь і по землі біжить, і попід облаки летить. Летів він так, летів, а тоді як втисне чарівником об землю! Аж порожня шабатура відлетіла. І пішов кінь додому. А чарівник встав і собі пішов.

Перекинувся кінь хлопцем, і живуть вони з батьком, розживаються. Але сім’я велика, і гроші минаються. Син і каже:

— Ну, тату, треба знов іти на ярмарок. Тільки дивіться, щоб не продали мене з вуздечкою.

Повів старий коня на ярмарок. І ніхто не міг його купити. Аж тут знов іде чарівник з шабатурою через плече. І знов продав йому батько коня. Довго торгувався чарівник, хотів і вуздечку взяти, але старий не дав.

Іде чарівник додому, стискає ногами коня. А кінь то по землі біжить, то під облаки злетить. Летів він так, летів, а тоді як втисне чарівником об землю, аж загриміло. Чарівник упав, шабатура відлетіла, а кінь побіг додому. Перекинувся він удома хлопцем і живуть вони, розживаються. Пройшов час, і знову гроші минулися. Каже син татові:

— Підемо знову на ярмарок. Знов буде яма золота. Лиш тільки не давайте вуздечки.

Прийшли вони на ярмарок. Коло коня купці роєм рояться. І пани, і попи — усі хочуть мати такого коня. А грошей таких не мають. Коли йде знову той чарівник. Питає за коня.

— Кінь продається, — каже батько. — Дайте за нього стільки золота, щоб була повна яма. А яму він виб’є копитом.

ЗАЧАРОВАНИЙ ХЛОПЕЦЬ — Українська Народна Казка Буковини

— Добре.

І зачав кінь бити яму. Б’є і б’є, лиш земля на всі боки летить. Забився в яму по грудницю. Насипав чарівник повну яму золота, а тоді й каже старому:

— Дайте мені й вуздечку.

— Ні, не дам.

— Я вам за неї ще дві пригорщі золота насиплю. Подумав старий: «Як за дві пригорщі золота, то можна й віддати». Та й віддав вуздечку чарівникові.

Одяг чарівник вуздечку на коня і поїхав. Кінь то по землі біжить, то під облаки злетить, але вирватися від чарівника не годен. Приїхав чарівник додому, заводить коня у гражду, прив’язує його. Та насипав йому казан вугілля і каже:

— Їж, вражий сину. Ти мучив мене, а тепер я тебе буду. Та замкнув гражду і пішов.

Ліг чарівник спати. А на ранок встав і йде до коня. Подивився, а коня немає. Лиш вуздечка і вугілля лежать. Чарівник розгубився і забув зачинити двері. Де кінь? А кінь перекинувся горобцем, заліз у шкалубину, туди, де

випав сучок, і сидить. Чарівник перекинувся шуляком і глядить по шкалубинах. І от-от мав його спіймати. А горобець раз! — і надвір. І в кущі. Шуляк за ним і почав там ловити. А він перекинувся голубом і полетів. Шуляк — за ним. Але голуб без жовчі, він летить швидше, і шуляк його не догнав.

Долітають вони до моря. Там дівчина прала сорочки. Голуб перекинувся в перстень і впав коло дівчини. А дівчина підняла перстень і на палець його. Шуляк перекинувся в панича і підступив до дівчини. «Віддай перстень. То мій». А вона не дає. Він усе «дай» і «дай», і не відходить від неї, а вона не дає. Попрала вона своє шмаття, кладе його на коромисло і йде додому, а він усе «дай». Виходить з хати її мати.

— Що там таке?

— Я, — каже, — знайшла перстень, а він причепився і хоче забрати. Каже, що це його перстень.

— То дай йому той перстень до лиха, — каже мати. Дівчина зняла перстень з пальця і кинула на землю.

А перстень перекинувся кукурудзою і розсипався по траві. Панич перекинувся в кугута і давай те зерно дзьобати. Видзьобав він усе зерно. Лиш одне зернятко лишилося, і з того зернятка зробилася миша. А з кугута зробився кіт. Кіт — за мишею, а вона — в дірку. Забилася і сидить там. Кіт походив, походив, а тоді перекинувся шуляком і полетів додому. А миша перекинулася в хлопця. Каже син батькові:

— Тату, погано ви мене продали. Мало душі не збувся. Нащо продали вуздечку?

І жили вони собі, і більше на ярмарок не йшли.

Зачарований хлопець. Сравнительный указатель сюжетов: Восточнославянская сказка. Составитель Л. Бараг, И. Березовский, К. Кабашников, Н. Новиков. — Л.: Наука, 1979 325. Записано З березня 1917 року в селі Гвіздівцях Сокирянського району Чернівецької області від Федора Кириловича Гангала (1914 року народження, колгоспний пенсіонер). Варіант запису 17 грудня 1977 року в селі Білівцях Хотинського району Чернівецької області від П. П. Рудого (1919 року народження, пенсіонер).

46 (4179). Зачарований хлопець. СУС 325. Записав Носач Т. Б. 2008 року. Маленька Горпина Григорівна (1927). Чернігівська область, Бобровицький район, Макарівка