Кого не можна нагодувати
Українська народна казка Поділля

Чоловік і жінка пішли у на роботу у поле, Вдома залишились їхні четверо дітей і старі батьки. Дід і баба розподілили свої обов’язки так: дід буде доглядати худобу, а баба — малих дітей. Дід вирішив пожартувати над бабою. Каже:

— Я то свою худобу нагодую, а ти своїх нізащо.

Баба наварила борщу і каші, наліпила вареників з полуницями. Нагодувала дітей і повкладала спати. В це й час до хати заходить дід, кинув на долівку пригоршню цукерок. Діти посхоплювались і давай збирати цукерки.

— От бачиш, — каже дід, — діти голодні. А худобу я нагодував, напоїв і вона лежить собі.

І дійсно, які б ситі не були діти, а від солодощів ніколи не відмовляються.

130 (6531). Кого не можна нагодувати. СУС —. Записала Свиридюк Надія 2009 року. Свиридюк Одарка Андріївна (1890-1977). Вінницька область, Калинівський район, Панасівка