Країна Спокою
Українська народна казка Полтавщини

В чарівній Країні Спокою панувала Доброта, Повага, Мир, Ніжність, Спокій, Багатство. Жили і раділи сонечку, співу пташок. Та невідомо звідки прибули небажані гості з країни злючки. Це були Злодій і Жадібність. Вони вирішили згубити країну Спокою і її жителів. Для цього вони розпустили своє лихе коріння по всій її території, до Доброти підсунули доньку Жадібності — Скупоту. Заслабла Доброта. Це першим помітив Спокій. Він нічого не міг зрозуміти, аж поки і в собі не відчув переміни. Став він нервовим, збудженим у всьому відчував щось недобре.

Їхній синок Мир почав вередувати, бити менших, слабших. Багатство дивлячись на все це, почало танути від безсилля і сварок. Та Ніжність і її бабуся Повага, зачувши щось неладне, заховались в лісі, у будиночку під назвою Сонячне Сяйво. Вони довго міркували, чому все так вийшло? І їм причину підказав Розум, який пролітав на орлі і сів відпочити у цьому лісі. Він дав Ніжності і Повазі велику волосину з своєї голови порадив порізати її на маленькі частинки і прикріпити то голови кожного жителя країни. Ще він дав по гострому шматочку від густої своєї бороди і порадив підсунути їх до Злодія і Жадібності.

Ніжність і Повага так і вчинили. Відчувши слабкість Злодій і Жадібність вирішили втекти. Втікаючи вони вирвали в саду Доброти яблуко, щоб вгамувати спрагу але з’їсти не встигли. Злючка вирвала з їх рук яблуко, надкусила і лопнула. Злодій і Жадібність розтанули і стали хмаринками. В країні запанував Спокій.

167 (7075). Країна Спокою. СУС-, новотвір. Записала Нестерпно Юлія 2009 року. Терещенко Ніна Василівна. Полтавська область, Чорнухинський район, Пізники