Принцеса на горошині

Жив колись один принц. Захотілося йому одружитися з принцесою, та тільки зі справжньою. Об’їздив принц увесь світ, щоб знайти таку, яку хотів для себе наречену, та так і не знайшов. Принцес на світі було багато, та чи були вони справжніми, він ніяк не міг зрозуміти.

От повернувся він додому, та такий сумний. «Нема, видно, на світі тої одної, моєї обраниці», — все думав принц.

Якось одного вечора розгулялася страшенна негода, гуркотів грім, блискавка щораз розривала небо, а дощ лляв, як із відра. Страх та й годі!

Раптом хтось постукав у міську браму. Сторожа поспішала до воріт, щоб дізнатися, хто то в таку негоду подорожує.

За брамою стояла дівчина, як виявилося пізніше, принцеса. А який же в неї був вигляд! Вода збігала по її косах, по платтю, на кінчики туфельок, які так уже забруднилися, що й не видно було, якого вони кольору. Коли дівчина переступила поріг палацу, то повідомила короля та королеву, що вона принцеса.

— Про це ми вже самі дізнаємося, — сказала дівчині королева і вийшла із зали.

Королева поспішила до спальні, в якій мала спочивати незнайомка і наказала служниці принести горошину. Королева власноруч поклала маленьку горошину на дошку ліжка і з допомогою служниці намостила на ліжку ще двадцять матраців. У цій кімнаті дівчина мусила провести ніч. Вранці її спитали, як вона спала.

— Ой, дуже погано! — відповіла вона. — Цілісіньку ніч я не стулила очей. Щось тверде було у моєму ліжку, тепер все тіло болить. Просто страх, як болить!

Тоді всі зрозуміли, що ця дівчина, яка потрапила до їхнього королівства в таку негоду, виявилася справжньою принцесою. Вона відчула малесеньку горошину через таку кількість матраців! Здивувалися всі, і король, і королева, і принц, і служники. Але найбільше задоволений був саме принц, тому, що він нарешті знайшов собі наречену.

У королівстві святкували пишне весілля. Принц і принцеса були щасливими молодятами. А що ж з горошиною?! Вона потрапила в музей королівства, де й зараз знаходиться, якщо її ніхто не взяв.

97 (5154). Принцеса на горошині. СУС —. Записано 2008 року. Лисак Олена Андріївна (1947). Черкаська область, Монастирищенський район, Сатанівка

Жив собі один принц. Захотiлося оженитися на справжнiй принцесi, але тільки на справжній. Він об’їхав увесь світ, щоб знайти собі наречену, але так i не знайшов.

Принцес було скільки завгодно, але він ніяк не міг дізнатися, справжні вони чи ні. Усім їм чого-небудь не вистачало. I от принц повернувся додому засмучений. Дуже вже йому хотілося знайти справжню принцесу.

Якось увечері пішов великий дощ. Раптом хтось постукав у двері i старий король пішов відмикати. За дверима стояла принцеса. Але у якому вона була виді! Вода стікала по волоссю i сукнi. I вона ще запевняла, що вона справжня принцеса!

«Ну, це вже ми перевіримо», — подумала стара королева, але нічого не сказала i пішла в спальню. Там вона скинула з ліжка ковдру i простирадла, а на них поклала горошину. Прикрила її дванадцятьма матрацами, а поверх матраців накидала ще дванадцять перинок з гагачого пуху. На це ліжко поклали принцесу i там вона пролежала всю ніч. Вранці запитали, як вона спала. Принцеса вiдповiла:

— Дуже погано, я майже цілу ніч очей не зімкнула. Один бог знає, що таке потрапило до мене в ліжко. Я лежала на чомусь твердому, i тепер у мене все тіло в синцях.

Отут усі зрозуміли, що це справжня принцеса. Адже вона лежала на дванадцятьох матрацах i дванадцятьох перинках, а все таки відчувала горошину. Настільки чутливою могла бути тільки справжня принцеса. Тоді принц оженився на ній. Він нарешті не сумнівався, що знайшов справжню принцесу.

2 (7156в). Принцеса на горошині. Записав Яковлев Володимир 2009 року. Сущенко Валентина Петрiвна (1952). Дніпропетровська область, Самарський район,