Про Оленку й Іванка
Українська народна казка Полтавщини

Жили собі дід та баба. Мали вони доньку Олену і сина Іванка. Одного разу поїхали вони в місто і залишили дітей самих, але при цьому говорили, щоб Оленка наглядала за Іванком і нікуди не ходила. Але вона була ще маленька і побігла гуляти до дівчаток, а Іванка залишила самого.

Гуляючи з подружками, вона побачила, що до них наближаються дикі гуси. Дівчатка відбилися від них, а от Іванка вони забрали і полетіли далеко в ліс. Саме зараз Оленка згадала що їй говорили. Вона зрозуміла, що накоїла, і пішла в ліс шукати молодшого братика.

По дорозі Оленка побачила піч, яка страждала від того, що ніхто не вийме з неї її пиріжки. Шкода стало їй пічки і вона вийняла з неї пиріжки, а та на знак подяки показала, куди полетіли гуси. Бігла дівчинка швидко, але скоро побачила бідну яблуньку, яка знесилилася тримати на собі спілі яблука. Зупинилася Оленка струсила яблука і побігла в той бік, куди їй показала яблунька.

Коли вона підбігла до річки, через яку мала переходити, то побачила, посередині річки стоїть великий камінь, який заважав розливатися воді Оленці стало шкода річку і вона відвернула камінь. Річечка подякувала їй і показала куди полетіли дикі гуси. А тим часом гуси принесли Іванка до баби Яги, яка жила в хатці на курячій нозі.

Безжалісна баба Яга хотіла зварити Іванка, але її замислу завадила Оленка. Вона вкрала братика від баби Яги. Але Яга не заспокоїлася, вона наказала диким гускам повернути Іванка.

Коли діти бігли додому, їх переслідували гуси. Але їх прихистила річка, потім яблунька, а потім пічка, в яку потрапили гуси. Піч нагодувала дітей пиріжками і ті побігли далі. Коли Оленка й Іванко повернулися, то невдовзі приїхали дід і баба, і привезли їм гостинці. І були дуже раді, що Оленка врятувала Іванка.

165 (7073). Про Оленку й Іванка. СУС 480 А*. Записала Гардиман Лілія Анатоліївна 2009 року. Палиміський Микола Іванович (1935). Полтавська область, Чорнухинський район, Піски-Удайські