Про дурня
Українська народна казка Полтавщини

Як жили два брати та обидва Кіндрати. От поїхали в поле орати, та й забули ковганку взяти. Аж назустріч їм дурень іде. Вони його й просять, щоб сходив їм по ковганку.

Пішов він, а щоб не забуть, по що пішов, іде та й бурмотить: ковган, ковган... Аж навпроти нього веде дядько бика на ярмарок продавати. А дурень йому:

— Ковган, ковган, в тебе, дядьку, бик поган!

Як розсердився ж той дядько, побив його добренько, щоб знав, що казати. Іде він назад до братів та й плаче. Ті його питають:

— Чого ти плачеш?

— Та, отак і отак, — каже.

— Ой, дурний же ти та нерозумний. Та ти б же побачив таке, та й побажав би, щоб бик продався, сказав би: «Дай, Боже, щоб туди вповні, а назад упорожні!»

— Добре, — каже, — нехай я так і казатиму.

Іде знову. Аж тут їдуть сівальники у поле овес сіяти. Підвода мішками з зерном нагружена, а дурень їм:

— Дай, Боже, щоб туди вповні, а назад упорожні!

Як розсердяться вони, бо це він їм бажає, щоб нічого не вродило, та й побили його добренько. Іде він назад та й плаче.

— Що таке? — брати питають.

— Та отаке й отаке, — знов розказує.

— Ох, дурний же ти та нерозумний! Та ти б побачив таке та й сказав би: «Щоб ви носили — й не переносили, щоб ви возили — й не перевозили!»

— Нехай же я так і скажу.

Пішов. Іде та й іде, аж йому назустріч похоронна процесія — покійника несуть. Став наш дурень та голосно так і каже:

— Щоб ви носили й не переносили, щоб ви й возили, та не перевозили!

Ті й небіжчика облишили, так розсердилися! Добрячих йому штовханів надавали, щоб знав, що й коли казати. Вертається він на поле та й плаче.

— Що вже на цей раз? — брати питають.

Він їм і розказав, за що його бито.

— Ой, дурний же ти та нерозумний. Ти б же побачив таку оказію, зняв би шапочку та й перехрестився.

— Уже ж я так і зроблю.

Іде він знову по ковганку. Аж дивиться — парубок дівку обнімає. А дурень зняв шапочку, та й перехрестився.

— Ах ти ж сякий-такий, так ти ще над нами насміхаєшся! — та й побили його добренько.

Вернувся знову до братів плачучи. Розказує, як діло було.

— Ой, дурний же ти та нерозумний! Та ти б же побачив таке, та «кахи-кахи», та й пішов би собі далі

— Нехай же я так і зроблю.

Пішов. Аж дивиться — охотник прицілився у табунець качок. А він «кахи-кахи», а качки знялися та й полетіли.

Поклав охотник ружжо, набив його добряче, вже на ньому місця живого немає. Вертається сердега знову на поле, та й розказує про свою пригоду.

— Ой дурний же ти та нерозумний! Та ти б же побачив таке, та витягнув би кілок із ліси, підкрався тихенько, та й собі пожбурив би в табунець качок, та й було б м’ясо на борщ.

— Оце вже я так і зроблю.

Пішов. Іде та й іде, аж тут біля ставу баба шмаття пере. Дурень витягнув із ліси кілок, підкрався тихенько, як пожбуре в бабу, а та бульк! —у ставок, а він кричить:

— Ага! Буде м’ясо на борщ!

Збіглися люди з села, а він їм розказує, що це його так брати навчили. Посадили його в холодну, а брати в той день так без обіду й залишилися.

199 (7158). Про дурня. СУС 1696. Записала Ішатенко Алла 2009 року. Паливода Роман Юхимович. Полтавська область, Гадяцький район, Книшівка

Про дурня

Жили-були чоловік і жінка. І було в них два сини, один розумний, а другий дурний. Сім’ї трапилося велике горе — померла мати. Батько дуже засумував і невдовзі сам тяжко захворів. Він запросив до себе своїх синів, щоб між ними розділити своє добро. Розумному віддав хату і всю садибу, дурному — ступу. Дурний, де не ходив, кругом за собою ступу тягав.

— Та кинь ти цю ступу, — кажуть йому люди.

— Еге, щоб батькове добро вкрали, — відповідає він.

Проходить час, помер і батько. Сини посумували трохи. І ось уже розумний син збирається йти на заробітки. Дурний просить, щоб він і його взяв із собою. Розумний подумав-подумав. І справді хлопець здоровий, сильний, тільки з головою не дружить, а працювати може. І взяв його з собою. Пішли вони шукати роботу. А дурень ступу за собою тягне.

Йдуть вони, йдуть. Зайшли в дрімучий ліс. Застала їх там ніч. Ось розумний брат, щоб не розірвали його звірі, поліз на дерево переночувати. Дурний також лізе на дерево, ще й ступу за собою тягне.

— Та кинь ти її під деревом, — каже розумний дурневі.

— Еге, щоб батькове багатство вкрали, — відповідає той.

Допоміг брат витягти ту ступу на дерево. Сидять вони на дереві і чують голоси. Підходять до цього дуба розбійники. Розводять багаття, ставлять варить кашу у великому котлі. Висипають розбійники біля багаття гроші і починають рахувати, скільки вони награбували.

— Ой, не вдержу ступу, не вдержу, — говорить дурний.

— Та міцно тримай і мовчи, — відповідає розумний.

Але дурний не зміг втримати ступу, тому що вона була дуже важка. Ступа впала прямо в казан з кашею. Розбійники злякалися і втекли. Розумний зліз з дерева. Зібрав усі гроші. Повернулися вони додому, бо вже немає чого йти їм на заробітки.

Посилає розумний дурного на базар купити м’яса і пшона. Дав йому гроші. Сходив дурний на базар, купив усе, що просив брат. Повертаючись додому, побачив дуже худого собаку. Пожалів його і віддав м’ясо. Йде далі. Бачить зграя горобців сидить. Висипав він їм пшоно. Та й пішов додому.

Розумний питає:

— Ну що, купив?

— Купив.

— А де ж покупки?

— Зустрів худого собаку — віддав м’ясо, побачив зграю горобців, — висипав пшоно.

— Ох дурень ти, дурень, — відказує розумний, — сиди дома, тепер я сам піду на базар.

Пішов він на базар, а дурний залишився вдома. Сидить дурний на лежанці, в кутку стоїть бражка. Бражка грає:

— Буль-буль-буль.

А йому чується:

— Іван — дурень, Іван — дурень!

Взяв дурень здорового макогона, та й розбив діжку з бражкою. Розтеклася бражка по підлозі. Дурень думає, чому я буду бродити. Взяв ночви та й їздить по хаті. Ось повертається розумний з базару, а в хату зайти не може. Двері закриті. Стукає розумний в двері.

— Почекай, я зараз приїду, — відказує йому дурень.

Відкрив дурень двері. Розумний як глянув, аж повна хата бражки.

— Ох дурню ти, дурню. Якби мені швидше тебе оженити!

Почали брати шукати дурневі жінку. В сусідньому селі знайшли вони дівчину, яка згодилася вийти заміж за дурня. Звали її Пріська. Відгуляли весілля. Пріська посилає дурня до своїх батьків. Погостив дурень у жінчиних батьків. Дали вони йому м’яса. Приніс він м’ясо додому і віддав його собаці. Прийшла жінка додому та й питає:

— Що там мати дала?

— Та дала м’яса.

— А де ж ти його дів?

— Собаці віддав.

— Ох, дурень ти, дурень. Потрібно було його порубати, посолити, скласти в горщик та й у піч. То й було б нам що їсти.

— Добре! На наступний раз так і зроблю.

Пройшов час. Пішов знову дурень до батьків жінки. Дали вони йому кожуха. Приніс він додому кожуха. Порубав його, посолив, в горщик склав і поставив у піч. Приходить жінка додому.

— Що мати дала?

— Кожуха.

— Де він?

— Порубав, посолив, в горщик склав і поставив у піч.

— Ох, дурень ти, дурень! Потрібно було б повісити його на вішалку. Взимку носили б.

Пішов дурень через деякий час знову до батьків жінки. Дала мати дурневі дівчину, щоб допомогла побілити до свята хату. Привів дурень дівчину додому. Обв’язав її мотузкою та й повісив на вішалку. Приходить додому жінка.

— Що мати дала?

— Дівчину.

— А де ж вона?

— Повісив на вішалку.

— Ох, дурень ти, дурень. Потрібно було її пригостити, дати відпочити. Вона допомогла б нам хату побілити.

Знову пішов дурень до жінчиних батьків. Дали вони коня, щоб дров із лісу привезти. Привів дурень коня додому. Розпріг його, затягнув у хату, хотів за стіл посадити. А кінь як ударить копитами йому в зуби. Повибивав зуби, вікна, а сам утік. Повертаючись додому, жінка побачила безлад у хаті, чоловіка закривавленого.

— Що мати дала? — питає.

— Коня.

— Де він?

— Хіба ти не бачиш, де він? Утік! Я хотів його пригостити, а він бач, що наробив.

— Ох, дурень ти, дурень. Потрібно було завести його в сарай. Розпрягти, дати сіна, води. Завтра б у ліс поїхали по дрова.

Пішов знову дурень до батьків жінки. Дала йому мати хлопця, щоб допоміг дрова рубати. Привів дурень хлопця додому. Завів його в сарай. Дав йому сіна, воду. Приходить жінка додому.

— Що мати дала?

— Хлопця.

— Де ж він?

— У сараї.

— Ох, дурню ти, дурню.

На наступний раз пішли вони удвох до батьків у гості. Мати наварила вареників. Дурень їв їх, їв, наївся. Полягали вони спати. Згодом Іванові знову захотілося вареників.

— Прісько, вареників хочу!

— Піди, під припічком стоять у макітрі.

Дурень каганець не засвітив. Навпомацки пішов брати вареники під припічком. В цей час у батьків опоросилася кішка. Мати склала кошенят у другу макітру. Поставила їх теж під припічком, щоб їм було тепло. Іван узяв макітру не з варениками, а з кошенятами. І став їх їсти. Коли як закричить:

— Прісько! Вареники шкрябаються.

Засвітили каганець. Дивляться, а дурень не вареники їсть, а кошенят.

— Ох, дурню ти, дурню! — мовила жінка.

Ось і казці кінець, а хто слухав молодець.

114 (5319). Про дурня. СУС 1653+1691. Записано 2008 року. Шимановська Ганна Яківна (1906). Черкаська область, Черкаський район, Мошни